Torrance · Los Angeles County

Estate Appraisals for Inherited Torrance Homes

An estate appraisal says what the house was worth on the day the owner died. The estate, the trust and the heirs use that number for tax basis, a buyout or a distribution.

We do this from our Hawthorne Blvd office in Torrance, for homes in Torrance and Los Angeles County.

For executors, trustees, heirs, and their attorneys or CPAs.

Questions executors ask us

Which date should the house be valued on?

Usually the day the owner died. For the heirs’ tax basis and for Proposition 19, that is the reference day. Your attorney or CPA may ask for another date instead, such as the alternate valuation date six months after death. Tell us at the start and we will state it as the effective date of the report.

Internal Revenue Code section 1014 generally gives inherited property a basis equal to its fair market value at death (IRS Publication 551). An executor can instead elect, under section 2032, to value the estate six months after death. That choice is made on the estate tax return, is irrevocable, and is available only when it reduces both the gross estate and the tax.

What do you need from us?

Just the address and the date of death to start; the rest helps us do it right. Four things help most:

  • The basics: the Torrance address, the date of death, and whether a probate case or a trust is involved.
  • The house back then: photos taken near the date of death, old listing photos, and any insurance or inspection reports.
  • Work and when it happened: permits and invoices, with completion dates, for anything done before or after the death.
  • Readers and timing: the executor, trustee, heirs and their attorney or CPA, who holds the keys, and any closing or filing date.
What happens at the house?

The appraiser walks through the house as it is now, then works out how it stood on the date that matters. The appraiser visits and inspects the home as it is today, then relies on your records to reconstruct how it looked on the effective date. If anything was cleared out, repaired or remodeled after the death, tell us, so the report describes the home as it was.

Comparable sales are chosen from around the effective date, not from today’s market. Torrance homes vary a great deal: the City’s Land Use Element describes Old Torrance with historic structures on small, narrow lots, Walteria with homes built before the post-World War II boom, the Riviera’s ocean and city vistas, and the traditional 1950s and 1960s houses of Torrance Gardens. The comparables should be homes a buyer would have weighed against this one. The City’s 2022 Housing Element notes that more Torrance homes were built in the 1950s than in any other decade.

A citywide median will not do the job. RPR’s September 2026 sold listings for Torrance show a median of $1,050,000 across 39 sales, but that blends houses, condominiums, townhouses and apartments in one month. It cannot describe a parent’s house last updated decades ago, or prices on a date of death in an earlier year. The table is on our service area page.

What is the report used for?

It is an independent, written opinion of what the house was worth. It comes from a licensed appraiser, written under USPAP, the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice. You can look up any California appraiser we assign at the state licence lookup or the national registry. Typical uses:

  • The heirs’ tax basis, which is generally the date-of-death value. Under IRS Publication 525 an inheritance is generally not income to the heir; tax arrives if the heir later sells for more than that basis.
  • A sibling buyout or a trust distribution.
  • A Proposition 19 claim (below).
  • Support for a federal estate tax return, if one is required.

An appraisal is evidence of value and nothing more. How a court, the IRS or the Assessor weighs it is up to them, and the applicable date, any Form 706, and how a value is used on a return or claim are for your attorney, CPA or tax adviser to confirm.

Is there a probate case?

Tell us on the first call, because a probate case changes who values the house. In a California probate, a court-appointed probate referee values real estate for the inventory unless the court waives the referee. Our probate appraisal page shows where a private report still fits. For a house held in trust, ask the trustee’s attorney or CPA what date and format the administration needs.

Does my child keep my parent’s property tax under Proposition 19?

Sometimes, but only if the child moves in and the home's value is under a limit. Proposition 19 covers a parent’s home passing to a child on or after February 16, 2021. The child keeps the parent’s taxable value only if the house was the parent’s principal residence and becomes the child’s own principal residence, and only up to a limit: the parent’s taxable value plus $1,000,000, adjusted every two years. Where market value runs past that limit, the excess raises the taxable value. The adjusted amount for transfers between February 16, 2025 and February 15, 2027 is $1,044,586.

When the parent has died, the State Board of Equalization counts the date of death as the date of transfer, and the child has one year to make the house a primary residence (BOE Publication 801). Rental houses do not qualify. The claim (form BOE-19-P) goes to the county assessor, for Torrance the Los Angeles County Office of the Assessor. The BOE allows three years from the transfer to file it, or less if the home is transferred to a third party sooner, and sets a separate one-year deadline for the homeowners’ exemption if the exclusion is to start on the transfer date.

Was the house community property?

If it was, a surviving spouse may get the new value on their half too. California is on the list of community property states in Publication 551. If a spouse dies, section 1014(b)(6) can extend the new basis to the survivor’s half of the community property too, on condition that at least half of the whole community interest is includible in the decedent’s gross estate. Publication 551 adds that this holds whether or not the estate has to file a return. Whether a particular Torrance house was community property depends on how it was acquired and held; your tax adviser makes that call.

Will California tax the inheritance?

No, not for a recent death. Proposition 6, passed in 1982, did away with the state’s inheritance and gift tax and forbids the state and local governments from imposing inheritance taxes, as the Assembly Revenue and Taxation Committee’s summary explains. The State Controller’s Office, which administers what remains of these programs, says its inheritance tax reaches only people who died before June 8, 1982, and that deaths on or after January 1, 2005 no longer call for a California estate tax return.

Heirs owe no federal inheritance tax, because none exists. The federal estate tax does exist: sections 2001 and 2002 of title 26 of the U.S. Code place it on the transfer of the taxable estate and have the executor pay it. The estate of a U.S. citizen or resident who dies in 2026 meets it only above the $15,000,000 basic exclusion amount.

How the assignment runs

  1. Purpose and date. We pin down the effective date, intended use and intended users, then send a written scope, fee and delivery estimate.
  2. Today’s visit, yesterday’s house. The appraiser inspects the home and relies on your records to reconstruct how it looked on the effective date.
  3. Sales from the right months. Sales that closed around the effective date are chosen and adjusted, and the report says why.
  4. Questions welcome. Review the effective date, assumptions and limiting conditions, and raise any factual issue with the appraiser.

Fee and timing. Ask for the written scope, fee and delivery estimate before you schedule anything. A past effective date, missing records, the size and complexity of the house and your deadline all bear on both. For tax-only questions, see IRS step-up appraisals.

Talk to us about your property

Tell us the address, the purpose and your deadline, and we'll quote the assignment. Monday to Saturday, 7am–7pm.